MEMBERS' BENEFITS logoMembers' Benefits

ArboNed

Na de forse stijging van het aantal verzuimmeldingen in de maand maart 2020 met 30%, neemt het aantal nieuwe verzuimmeldingen in april en mei fors af. Toch duurt het gemiddeld langer voordat iemand weer is hersteld. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare waarschuwen voor langdurend verzuim door psychische klachten als gevolg van het coronavirus en de nieuwe werksituatie. Alertheid en contact met werknemers, duidelijke kaders en op tijd hulp inschakelen van experts is het devies.

Analyse verzuim
Uit analyse van het verzuim van januari tot en met mei 2020 concluderen ArboNed en HumanCapitalCare:

Nederland werkt door
Jurriaan Penders, directeur Medische zaken HumanTotalCare, waar ArboNed en HumanCapitalCare onderdeel van zijn: “Onze conclusie is dat werkend Nederland het ondanks alle uitdagingen in deze ingewikkelde periode het eigenlijk best goed doet op het gebied van werk en verzuim. Maar hoewel men zich minder vaak ziekmeldt, duurt het zogenoemde kort verzuim (korter dan 6 weken) wel langer dan gemiddeld, bijvoorbeeld door langer ‘uitzieken’. Het effect op langdurend verzuim is op dit moment nog niet goed zichtbaar.”

Belang preventie psychisch verzuim
Na een aanvankelijke daling van het aandeel psychisch verzuim, zien de arbodiensten vanaf eind april 2020 dit aandeel weer stijgen tot het gebruikelijke niveau van vorig jaar. Penders: “De vraag is nu hoe dit zich de komende tijd verder ontwikkelt. We verwachten dat de impact voor onder andere thuiswerkers of mensen in de zorg groter is dan we nu nog in onze cijfers waarnemen. Het duurt vaak even voordat de bekende emmer overloopt en de diagnose psychisch verzuim wordt pas na 6 weken na de ziekmelding door de bedrijfsarts officieel vastgelegd. Maar als iemand uitvalt met psychische klachten is het vaak voor langere tijd met alle gevolgen van dien. Des te belangrijker is het om alert te zijn en als leidinggevende goed in contact te blijven met de werknemers, duidelijke kaders te stellen en op tijd hulp van experts in te schakelen als dat nodig is. Ondernemen en werken in deze nieuwe ‘anderhalvemetereconomie’ vraagt de nodige flexibiliteit van het bedrijf en de werknemers, waarbij we een enorme behoefte signaleren aan (preventief) advies en begeleiding zoals onze checklist 'Werken in de nieuwe werkelijkheid' gericht op een veilige nieuwe werksituatie of MijnCoachlijn voor de nodige mentale steun."


Kortingsregeling alleen zichtbaar op het besloten gedeelte.



Profiteer ook van deze aanbiedingen


CWS
CWS
Bescherming op de werkplek

Meer info
Elycio Talen
Elycio Talen
10% korting op een professionele ondertiteling

Meer info
DKV
DKV
De DKV Card +Charge: tanken en laden met slechts één kaart

Meer info

Informatie leveranciers  Contact | Disclaimer | Members' Benefits | Nieuws | Nieuwsbrief | Inloggen