MEMBERS' BENEFITS logoMembers' Benefits

ArboNed

“Er is nog werk aan de winkel bij het mkb”, concludeert staatssecretaris Tamara van Ark. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in juni 2018 onderzocht in hoeverre het midden- en kleinbedrijf (mkb) en grootbedrijf bekend zijn met de vernieuwde Arbowet en de kennis bij het mkb loopt achter.

Vernieuwde Arbowet
De vernieuwde Arbowet is ingegaan op 1 juli 2017 en de overgangsregeling eindigde een jaar later. Sinds 1 juli 2018 moeten alle werkgevers voldoen aan de eisen uit de vernieuwde Arbowet.

De vernieuwde wet legt meer nadruk op preventie. Zo is de rol van de preventiemedewerker versterkt en is er meer aandacht voor beroepsziekten en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten. Met de nieuwe wet is bovendien de betrokkenheid van werkgevers en werknemers versterkt en zijn de randvoorwaarden van het handelen van de bedrijfsarts verbeterd.

Mkb’ers niet goed op de hoogte
Het ministerie van SZW heeft ‘arbobeïnvloeders’ vlak voor het einde van de overgangsregeling gevraagd of ze op de hoogte waren van de wijzigingen in de Arbowet. Ook is gevraagd in hoeverre de wijzigingen al waren doorgevoerd in de organisatie. Arbobeïnvloeders zijn bijvoorbeeld preventiemedewerkers, OR-leden en HR-medewerkers.

Volgens Van Ark is het bij met name mkb’ers nog niet goed geregeld. Drie op de vijf arbobeïnvloeders weet een maand voor de definitieve invoering wel dat de Arbowet is gewijzigd, maar weet niet precies wat de wijzigingen zijn. Ook zijn nog niet alle bepalingen doorgevoerd in de organisatie.

Er komt uit het onderzoek een duidelijk verschil naar voren tussen mkb en grootbedrijf: “Het grootbedrijf heeft meer kennis over de wet en heeft bepalingen uit de wet beter geïmplementeerd dan het mkb.”

Basiscontract, bedrijfsarts, preventiemedewerker en RI&E
Uit het onderzoek blijkt dat er op een aantal hoofdpunten uit de vernieuwde Arbowet nog te weinig kennis is, maar dat de arbobeïnvloeders wel behoefte hebben aan meer informatie:


Kortingsregeling alleen zichtbaar op het besloten gedeelte.Profiteer ook van deze aanbiedingen


CreditDevice
CreditDevice
PolisManager: dé tool om uw kredietverzekeringspolis te beheren. Vraag een gratis demo aan

Meer info
CustomerTalk
CustomerTalk
Kom woensdag 29 januari 2020 naar Leusden voor Leadgeneration in 1 Day!

Meer info
Equivalence
Equivalence
Bespaar flink op sociale zekerheid en ontvang bovendien 10% korting!

Meer info

Informatie leveranciers  Contact | Disclaimer | Members' Benefits | Nieuws | Nieuwsbrief | Workshops | Inloggen